53./1. : Autoimmun mozgásszervi kórképek

Poplitealis arthritis

Tartalom

  A térdízületet ízületi porccal borított ízületi felszínek, az ízületi szalagok, valamint az ízületet annak környezetétől hermetikusan elválasztó ízületi tok alkotják. Az ízületi tok külső rostos rétegből és belső, ún. Ez a belső synovialis hártyának is nevezett réteg termeli az íznedvet, amelynek szerepe a mozgások során fellépő súrlódás csökkentése.

  Nő: 2 éves kortól Betegség leírása: A Baker-cysta a fossa poplitea a hátsó térdárok területén tapintható, gyakran előemelkedő, ízületi folyadékkal telt hólyag. Nem betegség, hanem tünet, amely a térd valamilyen betegségére hívja fel a figyelmet. Poplitealis arthritis lefolyása: A Baker-cysta a térdízület synovialis membránjának térdízület mögé történő kiboltosulása.

  Bármely életkorban megjelenhet, de leggyakrabban fiatal felnőtt, ill. Férfiakban gyakoribb.

  fájdalom a boka elején ízületi fájdalom a 36. héten

  A Baker-cysta a térdízület mögött található. Egészséges térd esetén az ízületi folyadékkal megegyező viszkozitású folyadék tölti ki.

  ízületi kezelés törések után a boka szimmetrikus ödéma

  Az esetek egy részében a Baker-cystát természetes csatorna köti össze a térdízülettel, másik részében a két üreget határhártya választja el egymástól. A térd bármilyen, fokozott ízületi folyadéktermeléssel járó sérülése, megbetegedése esetén a Baker-cysta is feltelődhet.

  Arthritis artritisz :  ízületi gyulladás Ld. Arthrocentesis  artrocentézis : ízületi szúrás vagy metszés Arthrodesis artrodezis :  Az ízület műtéti elmerevítése, csak erősen csökkent funkció és nagy fájdalom esetén jön szóba. Stabil, fájdalmatlan, jól terhelhető ízületet ad.

  Az első esetben a természetes csatornán keresztül, a második esetben a fokozott nyomáskülönbség eredményezte határhártya-beszakadás miatt. A Baker-cysta feltelődését követően a térdárokban tapintható.

  dekfenak ízületi fájdalmak kezelésére ízületi ízületi gyulladáscsökkentő kezelés

  A térd fájdalmas, merev, a teljes nyújtás nem, vagy csak nagy fájdalmak árán kivihető. A térdízületi betegség gyógyításával a Baker-cysta is visszafejlődik, ha szükséges, műtéti eltávolítás is szóba jöhet.